Haberler

Detay

Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması - İstanbul



"Ortak Noktamız Ebedi Kardeşliğimiz"

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Cumhurbaşkanlığının himayelerinde gerçekleştirilen "Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması"yla Türkiye’de çeşitli üniversitelerde eğitim alarak ülkelerinde dönen mezunları “İstanbul’da bir araya getirdi. Programa dünyanın dört yanından Türkiye Mezunu; bakan, milletvekili, bürokrat, akademisyen, hukukçu, mühendis, gazeteci ve iş adamı katıldı. Türkiye Mezunlarına hitap eden Başbakan Binali Yıldırım, “Birçok değişik meslek grubundan Türkiye Mezunlarımız bugün bizimle beraber. Hepimizin ortak paydası, ülkelerimizin ve bizlerin ebedi kardeşliğidir” diye konuştu.


Cumhurbaşkanlığı'nın himayelerinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanlığı tarafından düzenlenen "Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması"yla Türkiye’de çeşitli üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde eğitim alarak ülkelerinde dönen mezunlar bir araya geldi. Programa, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, büyükelçiler, kurum başkanları, milletvekilleri, STK temsilcileri ve binlerce Türkiye Mezunu katıldı. Programda ayrıca Türk müteahhitlerine ülkesinin kapısını açarak yurt dışında ilk kez iş yapmalarına imkân sağlayan ve Türk müteahhitlik sektörünün dünyada ikinci olmasında imzası olan Türkiye Mezunu Libya Eski Başbakanı Muhammed El Manguş’un belgeseli izletildi. Başbakan Binali Yıldırım ise, salona teşriflerinde en yaşlı Türkiye Mezunu olan 89 yaşındaki Lübnanlı Ali Çelebiyi selamlayarak, bir süre sohbet etti.

Kardeşlerimizin Türkiye Sevgisi Kaybolmamış

Programda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, buluşmayla yolu Türkiye’den geçmiş bu büyük ailenin bütün bireyleriyle yeniden iletişim kurmak, hasbihal etmek ve hayat hikayelerini dinlemek istediklerini dile getirdi.

1960'lı yıllarda ve geçtiğimiz yıllarda mezun olanların Türkiye sevgisini hiç kaybetmediğini belirten Başbakan Yıldırım, “Kardeşlerimizin hiçbirinde Türkiye sevgisi geçen sürede azalmamış, artarak devam etmiş. Maşallah Türkçeleri de ilk günkü gibi güzel ve taze. Türkiye mezunları gözde meslek sahipleri olmuş, bazıları hatta ülkelerinde Türkiye'nin dış temsilciliklerinde görev almışlar. İşte aramızda Somali Bayındırlık ve İskan Bakanı, Bosna Hersek Neretva Kantonu Eğitim ve Kültür Bakanı, Çeçenistan Başbakan Yardımcısı, Filistin Telekomünikasyon Bilgi Teknolojileri ve Ulaştırma Bakanı var. Akademisyenlerden hukukçulara, bürokratlardan doktorlara, mühendislerden gazetecilere kadar birçok değişik meslek grubundan arkadaşlarımız bugün bizimle beraber. Hepimizin ortak paydası, ülkelerimizin ve bizlerin ebedi kardeşliği."

160 Ülkeye Yayılmış 150 Bin Civarında Türkiye Mezunu Var

Başbakan Yıldırım, bugünkü etkinlikte 110 ülkeden katılımcı olduğuna işaret ederek, konukların bıraktıkları ile şimdiki Türkiye arasında ne fark olduğunu görmelerini istediklerini aktardı. 1960'lı yıllarda 8 üniversitesi olan Türkiye'de bugün 185 üniversite bulunduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Türkiye'nin 160 ülkeye yayılmış 150 bin civarında Türkiye mezunu var. Bu insan kaynağı hazinesi, Türkiye'nin kardeş coğrafyalarla nasıl bir bütün olduğunu, dostluk köprüleri kurmadaki tarihi başarısının güzel bir örneğidir" ifadelerini kullandı.

Bölgesel ve uluslararası gelişmeler açısından son derece hassas ve çalkantılı bir dönem geçirildiğinin de altını çizen Başbakan Yıldırım, bugün artık dünyanın hiçbir ülkesinin, diğer ülkelerdeki olaylardan, gelişmelerden kendini ayrı tutamayacağını vurguladı.

Sizler, Kadim Medeniyetimizin Yeni Uç Beylerisiniz

Türkiye'de son yıllarda yükseköğretimde hatırı sayılı gelişmeler yaşandığını dile getiren Yıldırım, şu bilgileri paylaştı: "Gerek üniversite sayımızın artması gerekse üniversitelerimizdeki alt yapının, insan kaynak kapasitesinin gelişmiş olması, Türkiye'nin bu alanda gelecek yıllarda daha büyük imkanları yurt dışından gelen öğrencilere ve kendi öğrencilerimize sağlaması için her türlü imkanı ortaya koyuyor. Yükseköğrenim alt yapısında kaydedilen nitelik ve nicelik olarak ilerlemeler sayesinde bugün ülkemiz bütün ülkelerce tanınan bir eğitim durağı haline geldi. 2012'de yaklaşık 50 bin yabancı misafir öğrencimiz varken, bugün 110 bine ulaştık. Esasında üniversitede okuyan öğrencilerimizin sayısının 7 milyonu aştığını düşünürsek, bu sayının fevkalade düşük olduğunu ifade etmek isterim. En azından 7 milyon üniversite öğrencisinin 350 bini misafir öğrencilerden oluşmalıdır. Bundan sonraki politikamız da inşallah bu yönde olacaktır. Bu müjdeyi de paylaşmak istiyorum. Sadece 2017 mezun sayısı 7 bin 500'dür. Ülkemiz üniversitelerinde öğrenim gören 110 bin öğrencinin 25 bini burslu öğrencilerden oluşuyor. Tabii burada 16 bin diğer ülkelerden, geriye kalan 25 bine ulaşacak sayı Suriyelilerden oluşmaktadır. 2011'de Türkiye Bursları'na 8 bin başvuru olurken, 2013'te bu sayı 55 bini, 2017'de 106 bini aşmış durumdadır. Bu da Türkiye'nin yüksek öğrenimine Türkiye'deki eğitime olan ilginin ne kadar günden güne geliştiğini, artığını gösteren en önemli sonuçtur."

Arkadaşlarımızla Birlikte Yepyeni Bir Dünya Anlayışının Da Taşıyıcılarıyız

Programda konuşan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ise kendisinin de bir Türkiye Mezunu olduğunu hatırlatarak, “Kendim de Türkiye dışından gelip Ankara'da lisans eğitiminin tamamlamış bir Türkiye muzunu arkadaşınız olarak bugün bu salonda bulunmaktan sizlerle buluşmaktan büyük bir heyecan ve onur duyduğumu söylemek isterim. Sınırların anlamsızlığını karşılıklı anlayış ve müzakereyle sorunlara çözüm bulunabileceğini kültürel benzerliklerin yanı sıra farklılıkların aslında birlikteliğimizi güçlendiren bir unsur olduğunu hep birlikte müşahede ettik. Dış politikayı birinin kazandığı birinin kaybettiği bir arena olarak gören anlayışı hep beraber reddettik. Arada hiç bir perde ve ön yargı olmaksızın görüşüp tanıştığımız bütün öğrenci arkadaşlarımızla birlikte yepyeni bir dünya anlayışının da taşıyıcılarıyız" diye konuştu.

Türkiye Her Yıl 8 Bin Uluslararası Türkiye Mezunu Veriyor

Türkiye Mezunları'nın kendi ülkelerinde önemli pozisyonlarda yer alarak ülkelerine hizmet ettiklerini dile getiren Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, "Türkiye her yıl 8 bin Uluslararası Türkiye mezunu veriyor. İftiharla söylüyorum ki mezunlarımız alanlarında kendi ülkelerinin seviyesini de belirleyici mesleki pozisyonlara ulaşmışlardır. Öte yandan sizler Türkiye algısının o ülkede yaşayan birileri vasıtasıyla sürekli canlı tutulmasına vesile oluyorsunuz. Günümüz dünyasında iki ayrı medeniyet anlayışının amansız bir mücadelesi vardır. Biri yakıp yıkma insan dair her şeyi yok etme üzerine diğeri sevgi, merhamet ve huzurla birlikte inşa üzerine mücadele etmeyi içeriyor. Bu mücadeleye şahit olan bizler adaletsizlik ve mücadelenin olmadığı bir dünya hayalini paylaşıyoruz. Türkiye'nin bu mücadelesine karşı çıkmak isteyen ve onun demokratik kazanımlarıyla kalkınma hamlelerini baltalamak isteyenler 15 Temmuz'da hain bir darbe girişimiyle karşımıza çıktılar" ifadelerini kullandı.

İki Dilli Bir Dostluk Köprüsü Olacağız

YTB Başkanı Köse de yaptığı konuşmada, Türkiye mezunlarıyla ilişkileri son derece önemsediklerinin altını çizerek, “Ülkemizde eğitimlerini tamamlayan yaklaşık 150 bin Türkiye mezunu bugün dünyanın 160 ülkesinde mesleki kariyerine devam etmektedir. Hâlihazırda bu salonda bulunan 1000 mezunumuz bugün onları temsilen aramızda yer almaktadır. Mezunlarımız arasında ülkemiz ya da kendi ülkeleri tarafından sağlanan burslarla eğitim alan da, uluslararası kuruluşların sağladığı imkânlarla ya da kendi imkânlarıyla eğitim alan da var. Hepsinin ortak paydası ise Türkçe konuşmaları ve ülkeleri ile ülkemiz arasında iki dilli bir dostluk köprüsü olmayı sürdürmeleri” dedi.

Türkiye'yi Hep Kalplerinde Taşıdılar, Taşıyorlar

Türkiye’de eğitim almış mezunların, ülkemizin kendilerine verdiği desteği hiçbir zaman unutmadığını söyleyen Başkan Köse, “Güzel Türkçemizde güzel bir söz vardır. ‘Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır’. Türkiye’de eğitim almış mezunlarımız da, ülkemizin kendilerine verdiği desteği hiçbir zaman unutmadılar ve Türkiye’yi hep kalplerinde taşıdılar, taşıyorlar. Bizler bunun canlı şahitleriyiz.  Türkiye’nin demokratik kazanımlarını tersine çevirmeye çalışan 15 Temmuz hain FETÖ darbe girişimine karşı, mezunlarımız ülkemizle büyük bir dayanışma gösterdiler. O hain gecede kimileri ülkelerinde sokağa çıkarak, kimileri televizyonları başında elleri semada dualarla ülkemizi ve Cumhurbaşkanımızı desteklediler.”

“Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı olarak, kurumumuza verilen sorumluluk ve görev kapsamında ülkemizde eğitim alan uluslararası öğrencilerle ve mezuniyetleri sonrasında Türkiye mezunlarıyla ilgili çalışmalar yapmaktayız” diyen Başkan Köse,  “Bugünkü program öncesinde Ankara’da mezunlarımızla birlikte yaptığımız istişarelerle Türkiye Mezunu Derneklerinin sayısının yılsonu itibariyle 40’a, iki yıl içinde de 100’e ulaşması hedefini ortaya koyduk” şeklinde konuştu.

Türkiye Dünyada En Fazla Mülteciye Ev Sahipliği Yapıyor

Programda ayrıcı iki mezun söz aldı. Bosna Hersek Türkiye Mezunları Derneği Başkanı Adis Alagiç çalışmalarını anlatan bir sunum gerçekleştirirken, BMMYK Bangladeş Cox’s Bazar Yöneticisi Shubhash Wostey ise Türkiye'nin 3 milyonu geçen mülteci sayısıyla dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğunu belirtti ve bu yıl 53 Arakanlı gence Türkiye bursları kapsamında burs verildiğini bildirdi.

Programın sonunda ise en yaşlı üye 89 yaşındaki Lübnanlı Ali Çelebi’ye ve Muhammed El Manguş’un oğluna, Başbakan Yıldırım tarafında hediye takdim edildi.

0 Yorum

Bizimle İletişime Geçin 👋

Görüş, öneri ve düşüncelerinizi bizimle paylaşın.