Haberler

Detay

Türkiye Mezunları Ulan Batur'da Buluştu



Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Moğolistanlı Türkiye Mezunlarını başkent Ulan Batur’da düzenlenen programla bir araya getirdi. Program sayesinde Türkiye’deki üniversitelerde eğitim alarak ülkesine dönen mezunlar aralarındaki diyaloğu geliştirirken Türkiye ile olan bağlarını da kuvvetlendirdi.

YTB tarafından dünyanın dört bir yanında düzenlenen mezun buluşmaları devam ediyor. Bu kapsamda Türkiye’de çeşitli üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde eğitim alarak ülkelerine dönen yaklaşık 200 Moğolistanlı mezun düzenlenen törenle bir araya geldi. Ulan Batur Büyükelçiliği ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa Büyükelçi Ahmet Yazal, YTB Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanı Memet Kılıç, Moğolistan Devlet Televizyonu (MNB) Müdürü Gandiimaa Rentsendorj ve Devlet Yönetim Akademisi Rektörü Prof Dr. Zülfikar Sarkıt katıldı.

Moğol bir topluluğa Türkçe hitap ediyor olmaktan memnuniyet duyduğunu ve mezunların Türkçe seviyelerinin kendisini fevkalade memnun ettiğini belirten Büyükelçi Ahmet Yazal, Moğolistan’dan ülkemize eğitim için giden öğrencilerin başarı oranlarının çok yüksek olduğu ve eğitimlerini tamamlayan Moğol öğrencilerinin ülkelerine geri döndüklerini belirtti. Büyükelçi Yazal ayrıca gelecek yıllarda yapılacak buluşmalara ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyacağını, mezunlarımızın Türkçe seviyelerinin ilerletilmesi için okuma, konuşma vb. etkinliklerin yapılabileceğini ve birlikte Türkçe filmler izleyerek hem Türkçe seviyesinin hem de mezunlarla iletişimin ilerletilebileceğini ifade etti.

Türkiye’de burslu eğitim alan 17 bin öğrenci olduğunu, kendi ülke bursları ve uluslararası kuruluşların fonları ile eğitim görenlerle beraber bu sayının 30 bini aştığını, 160 ülkeden 130 bin kadar Türkiye Mezunu olduğunu söyleyen YTB Daire Başkanı Memet Kılıç bu büyük ailenin birliğinin sağlanabilmesi için mezun dernekleri kurulması planlandığını hatırlattı.
Mezun Dernekleri ile farklı ülke mezun derneklerinin birbirleri ile iletişim halinde olmasının beklendiğini dile getiren Kılıç, Kazakistan’da Almatı ve Astana’da iki dernek kurulumu çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Kılıç konuşmasında ayrıca; TİKA, Büyükelçilikler ve YTB’nin bu derneklere desteğini sürdüreceğini, bu kapsamda hazırlanan mezun web sitesinin iletişim ve işbirliği için önemli bir altyapı olacağını, web sitesine en çok Moğolistanlı mezunların üye olduğunu ve Türkiye Bursları ülke planlamasında ve eğitim eksikliklerinin tamamlanmasında mezunlarla işbirliği yapılabileceğini ifade etti.

Mezunlar adına konuşan Moğolistan Devlet Televizyonu (MNB) Müdürü Gandiimaa Rentsendorj; TİKA ve Ulan Batur Büyükelçiliği sayesinde Türkçeyi unutmadığını belirterek, Türkiye’nin Moğolistan’a yaptığı yatırımlar içinde en önemlisinin eğitime yapılan yatırımlar olduğuna dikkat çekti. Rentsendorj, eğitime yaptığı katkıdan dolayı Türkiye’ye müteşekkir olduklarını ve Türkiye Bursları'nda Moğolistan’a yönelik bursların arttırılmasını beklediklerini söyledi.

Eğitim gördüğü 90’lı yıllarda Türkiye’nin siyasi, ekonomik, toplumsal olarak çalkantılı olduğunu ve 25 yıl sonra böyle bir konuşma yapacak olmasının aklından bile geçmediğini belirten Devlet Yönetim Akademisi Rektörü Prof Dr. Zülfikar Sarkıt, 17 yaşında Türkiye’ye gittiğinde ata topraklarından gelen bir öğrenci olarak çok hoş karşılandığını hatırlattı. Türkiye’nin eğitimini diğer ülkelerle kıyaslamaya gerek olmadığını belirten Rektör Sarkıt, kendilerine burs ve yurt sağlandığını ama asıl olarak gönül sağlandığını, Türkiye’nin kendilerine vatan sevgisini, vatana sahip çıkmayı öğrettiğini ve Türkiye Mezunlarının çalıştıkları kurumlarca çok sevildiğini söyleyerek Türkiye’den mezun olanların hem bilgili hem gönüllü olduklarını belirtti.

Öğrenciliği döneminde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın ilave burs verdiğini söyleyen Zülfikar Sarkıt, kısıtlı imkânlarla yapılan çalışmaların verimliğinin daha yüksek olduğuna dikkat çekti. İngilizceyi Türkiye’de öğrendiğini ve daha sonra İngiltere’ye gittiğinde kendisinin İngilizceyi Türkiye’de öğrendiğinin fark edildiğini belirten Rektör Sarkıt İngilizceyi bir Türk gibi telaffuz etmekten memnun olduğunu, kendilerinin ülkelerini daha ileri götürmek için çalışmaya devam edeceklerini ve Türkiye’nin bu konuda sağladığı destekten dolayı teşekkür etmeyi borç bildiğini belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından öğrencilere Türk yemekleri ikram edildi ve program Türkiye Mezunlarının Moğolistan’da bir aile olduklarını temsilen aile fotoğrafının çekimiyle son buldu.

0 Yorum

Bizimle İletişime Geçin 👋

Görüş, öneri ve düşüncelerinizi bizimle paylaşın.