Haberler

Detay

Türkiye Mezunları Tanzanya'da Buluştu



Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Ocak’ta başlayacak Tanzanya-Mozambik-Madagaskar ziyaretleri öncesinde, Tanzanya’daki Türkiye mezunları ile Türk işadamları bir araya geldi. Mezun buluşmasına 70 civarında Türkiye mezunu katıldı.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Ocak ayının son haftasında Tanzanya, Madagaskar ve Mozambik’e resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Afrika’da dikkatle takip edilmesi beklenen ziyaret öncesi, Türkiye’de eğitim alan Tanzanyalı mezunlar, Türkiye Bursları organizasyonu ile bir araya geldi. Tanzanya’nın Zanzibar ve Darüsselam şehirlerinde gerçekleştirilen buluşmaya, Türkiye mezunları ve Türk işadamları katıldı. 70 civarında Türkiye mezununun yer aldığı buluşmada katılımcılar, Türkiye ile Tanzanya arasındaki ilişkilerin nasıl daha hızlı gelişebileceğini de görüşme imkânı buldular.

Türkiye’nin 2005 yılında başlattığı Afrika açılımına eğitim ve nitelikli insan kaynağı bakımından katkı sunan önemli projelerden biri de Türkiye Bursları. Özellikle 2012 sonrası süreçte, akademik eğitimini yurtdışında sürdürmek isteyen binlerce Afrikalı öğrencinin tercihi Türkiye oldu. 1992 yılında başlatılan proje ile önemli sayıda uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan Türkiye, 2012 yılında Türkiye Burslarını uygulamaya koyarak öğrencilere daha iyi bir eğitim ve burs imkânı sunmaya başladı.

1999-2012 yılları istatistiklerine bakıldığında, 1.400 dolayında Afrikalı öğrencinin Türkiye’de eğitim aldığı görülüyor. 2012 yılında Türkiye Burslarının uygulamaya konmasıyla birlikte, Afrika’dan Türkiye’ye gelen öğrenci sayısı 4 kattan fazla bir artış gösteriyor. 2012 yılı sonrasında 6.000’den fazla öğrenci Afrika’dan Türkiye’ye eğitim için geldi. Bugün ise Türkiye’de eğitim alan 16.000’den fazla Türkiye Burslusu öğrencinin yaklaşık yüzde 30’u, yani neredeyse üçte biri Afrika ülkelerinden oluşuyor.   


0 Yorum

Bizimle İletişime Geçin 👋

Görüş, öneri ve düşüncelerinizi bizimle paylaşın.