Haberler

Detay

Türkiye Mezunları Karaçi'de Buluştu



Başkanlığımız tarafından Türkiye Mezunları programı kapsamında gerçekleştirilen mezun buluşmalarından biri de Karaçi’de yapıldı. Karaçi Başkonsolosu Murat Mustafa Onart ve YTB Başkanı Mehmet Köse’yle birlikte Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden mezun olmuş 30 mezun katılım sağladı. 

Buluşmada konuşan Başkonsolos Onart kendisinin görevinin ikili ekonomik ve kültürel ilişkileri geliştirmek oluğunu bu kapsamda Pakistan’dan Türkiye’ye giden öğrenci sayısını da arttırmayı amaçladığını belirtti. Türkiye’nin çeşitli kurumlarından gelen verilere göre iki ülke ilişkilerinin gelişmeye devam ettiğini, YTB verilerine göre Türkiye’den mezun 1500 Pakistanlı olduğunu ve bu sayının hızla artacağına inancının tam olduğunu ifade etti. Ayrıca kendilerinin ev sahipliğinde YTB tarafından gerçekleştirilen mezun buluşması vesilesiyle ilk defa bir topluluğa karşı Türkçe hitap ettiğini ve bunun kendisi için çok önemli olduğunu belirtti.

YTB Başkanı Mehmet Köse konuşmasına katılımcılara teşekkür ederek başladı. Mezun buluşması vesilesiyle bir araya gelen bu topluluğun iki ülke ilişkilerinin gelişimini göstermesi açısından önem arz ettiğini işaret etti. 1500 Pakistanlının Türkiye üniversitelerinden mezun olduğunu, halihazırda 160’ı burslu olmak üzere yaklaşık 1600 öğrencinin Türkiye’de öğrenim gördüğünü belirtti. Aynı şekilde Türkiye’de de Pakistan üniversitelerinden mezun Türklerin olduğunu belirtti.Pakistan ve Türkiye mezunlarının iki toplumun birlikteliğini, kardeşliğini ve kaynaşmasını simgelediğini ayrıca uzun vadeli sağlam bir ilişki zemini simgelediğini belirtti. Türkiye mezunlarının Pakistan’da önemli görevlerde bulunduğunu aynı şekilde Pakistan mezunu Türklerin de Türkiye’de önemli pozisyonlarda bulunduklarının altını çizdi.

Günümüzde 5 milyon insanın kendi ülkesi dışında eğitim aldığını, bunun büyük bir kısmının ABD, İngiltere gibi batılı ülkelere yöneldiğini İslam ülkelerinden yurt dışında okuyan kişilerin de batılı ülkeleri tercih ettiğini ve Türkiye’den 100 bin kişini yurt dışında eğitim aldığını vurguladı. Pakistan ve Türkiye arasındaki ilişki derinleştirilmezse ticari ve kültürel işbirliğinin de arttırılamayacağı Türkiye Bursları programının Türkiye’nin sosyo-kültürel ve ekonomik sorumluluklarını yerine getirmek için tasarlandığını ve bu sayede dünyanın çeşitli ülkelerinden gençlerin Türkiye’de eğitim alma fırsatı bulduklarını belirtti.

60’lı ve 70’li yıllarda çeşitli uluslararası projelerle çok sayıda Pakistanlının Türkiye’de eğitim aldığını ancak 90’lı yıllarda bu akışın kesintiye uğradığını, 2000’li yıllardan itibaren ise Türkiye ve Pakistan ilişkilerinin gelişmesiyle birlikte sayıların tekrar artmaya başladığını belirtti.

Türkiye’den de Pakistan’da eğitim alan öğrencilerin sayısının artmasını hedeflediklerini ve bunun resmi görüşmelere yansıtıldığını vurguladı. Türkiye Burslarının ikili ilişkileri geliştiren bir unsur olduğunu hatırlatan Köse, Türkiye’de eğitim alan kişilerin bir araya gelerek kurumsallaşma girişimleri olduğunu, halihazırda 30’da fazla ülkede mezun derneklerinin olduğunun altını çizdi. Bu kurumsallaşmanın kültürel ve ekonomik sonuçlarının ortaya çıktığına dikkat çekip Türkçe’nin unutulmaması için de faydalı olduğunu söyledi. YTB olarak Türkiye Mezunları Programı kapsamında 25 Kasımda İstanbul’da gerçekleştirilecek Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması İstanbul programı ile kurulan ilişkilerin düzenli olarak devam etmesinin hedeflendiğini söyledi. 

0 Yorum

Bizimle İletişime Geçin 👋

Görüş, öneri ve düşüncelerinizi bizimle paylaşın.