Haberler

Detay

Türkiye Mezunları Dernekleri Eğitim Programı Ankara'da Başladı



Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB)  tarafından gerçekleştirilen “Türkiye Yeniden: Mezun Dernekleri Eğitim Programı” Ankara'da düzenlenen törenle başladı.

Dünyanın dört bir yanından Türkiye mezunları dernekleri temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen “Türkiye Yeniden: Mezun Dernekleri Eğitim Programı” Ankara'da yoğun bir katılımla başladı. Eğitim programının açılış konuşmasını YTB Başkanı Mehmet Köse gerçekleştirdi. 

Son 100 yılda küreselleşmenin getirdiği imkânlarla birlikte eğitim hareketliliğinin çok hızlı bir gelişim gösterdiğinin altını çizen Başkan Köse, ”Kendi ülkesi dışında eğitim alan öğrencilerin sayısı bundan 3-4 yıl öncesinde 4 milyonun altındaydı belki ama şu anda bu rakam 6-7 milyonlara yükselmiş durumda. Bu rakamın önümüzdeki 5 yıl içerisinde 10 milyonun üzerine çıkacağı tahmin ediliyor” diye konuştu. 

Uluslararası Öğrenci Sayısı 4 Katına Çıktı

Türkiye’nin son yıllarda uluslararasılaşma hamlelerini artırdığını söyleyen Başkan Köse: “Uzun yıllardır bu hareketlilik belki daha sınırlıydı ama son 7-8 yılda çok hızlı şekilde Türkiye’de hem uluslararası öğrenci sayısında artış var hem de zeminde iyileştirmeler var. Üniversite sayımız çok hızlı bir şekilde arttı. Bazı üniversitelerimiz yurt dışında kampüs açmaya başladılar. Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısı son 6 yılda 4 katına çıktı.” dedi.

Türkiye’de Eğitim Almış Herkes Türkiye Mezunudur

Türkiye Mezunlarının sadece Türkiye’de devletin sağladığı imkânlar ile değil Türkiye’de herhangi bir şekilde eğitim almış herkesi kapsadığını söyleyen Köse: ”Bu çalışma da kendi ülkesinin sağlamış olduğu bursla, ikili anlaşmayla çok taraflı bursla ya da farklı imkânlarla burs almış herkesi kapsıyor. O yüzden Türkiye’de bir dönem eğitim almış, bir dönem geçirmiş herkes Türkiye Mezunu olarak bu çatı altında yer almaktadır.” dedi.
Mezunlar Arası İletişimi Artırmak İçin Bir Web Sitesi Portalı Oluşturuldu

Başkan Köse konuşmasının şöyle sürdürdü:

”Türkiye Mezunları programı ile hedefimiz 2 yıl içerisinde 100 farklı ülkede dernek kurulumunu tamamlayarak mezun üye sayısını 150 bine çıkarmak. Bu kapsamda mezunlar arası iletişimi artırmak ve sürekli kılmak için bir web sitesi portalı (www.turkiyemezunlari.gov.tr) oluşturduk.” 

 “Bizler Türkiye Mezunları olarak ülkelerimiz arasındaki ilişkinin en temel taşıyız. Bundan sonraki çalışmalarımızı aynı heyecanla aynı istekle devamını hedefleyelim. Hep birlikte ülkemizin gelişimine katkı sağlayalım, hem ülkelerimiz arasındaki hareketliği artıralım hem de dünyanın huzuruna, refahına katkı sağlayalım.” 

Program YTB Daire Başkanları ve kuruluşunu tamamlamış mezun dernekleri başkanlarının katıldığı istişare toplantısı ile devam etti.Mezun Dernekleri eğitim programı ilk gün 2. bölümü Başbakanlık Başmüşaviri Dr. Cemalettin Haşimi  "Çok Boyutlu İletişim: Üye, Gönüllü ve Paydaşlarla İletişim" konu başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdi. Haşimi'den sonra söz alan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ise "Türkiye'nin Kalkınma İşbirliği Politikası" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda “Uluslararası arenada Türk tipi yardım modeli olarak bilinen yaklaşımın en önemli özelliği samimiyet ve karşılık beklememektir.” diyen Başkan Çam, “Türkiye’nin, en zengin ülke olmamakla birlikte, milli gelire oranla en çok insani yardım yapan ülke olması tüm dünyaya verilmiş güzel bir mesajdır.” dedi. Günün son konuşmacısı olarak Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün eğitim programında "Türkiye'nin Yurtdışı Eğitim Politikası" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. Programın ilk günü çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi. 

0 Yorum

Bizimle İletişime Geçin 👋

Görüş, öneri ve düşüncelerinizi bizimle paylaşın.