Haberler

Detay

Türkiye Mezun Dernekleri-Türkiye Bursları Bilgilendirme Webinarı Programı Gerçekleştirildi



2020 yılı başvuruları sonucunda Türkiye Bursları programını kazanan uluslararası öğrencilerin burslandırma süreçlerinde Covid-19 kapsamında alınan kararlar çerçevesindeki yeni düzenlemelerle ilgili bilgi verilmesi amacı ile düzenlenen “Türkiye Mezun Dernekleri-Türkiye Bursları Bilgilendirme Webinarı” programı gerçekleştirildi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından yürütülen Türkiye Bursları programı ile bu yıl ülkemizde eğitim alacak uluslararası öğrencilerin Covid-19 salgının gidişatına göre ülkemize getirilmesi yönünde karar alındı. 2020 yılı başvuruları sonucunda Türkiye Burslusu olmaya hak kazanan uluslararası öğrenciler bu kapsamda 2020-2021 eğitim yılında alacakları zorunlu Türkçe dil eğitimi çevirim içi olarak ülkelerinde alacak. Çevrimiçi eğitimlere katılma olanağı bulunmayan öğrencilerin ise burs hakları saklı tutularak eğitimleri 1 sene ertelenebilecek. Uluslararası öğrencilerin ülkemize gelişlerine ilişkin düzenlemelerin Türkiye Mezun Dernekleri aracılığıyla aday öğrencilere ve kamuoyuna açıklanması amacı ile Türkiye Mezun Dernekleri-Türkiye Bursları Bilgilendirme Webinarı programı gerçekleştirildi. Programa 26 ülkeden 32 dernek başkanı ve üyesi katılım sağladı.

EĞİTİMLER ONLİNE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

YTB Uluslararası Öğrenciler Daire Başkanı Ahmet Atabaş da toplantıya konuşmacı olarak katıldı. Türkiye Burslusu öğrencilerin, 2020-2021 eğitim yılında alacakları zorunlu Türkçe dil eğitiminin Türkçe Öğretim Merkezleri (TÖMER) aracılığıyla çevrimiçi olarak gerçekleştirileceğini aktaran Atabaş, eğitimlere katılma olanağı bulunmayan öğrencilerin ise burs hakları saklı tutularak eğitimlerin 1 sene ertelenebileceğini dile getirdi.

Bu yıl, öğrencilerin bursu kabul ettiklerine dair taahhütnameleri yurt dışı temsilciliklere teslim etmelerine gerek olmadığını belirten Atabaş, yükleme işleminin TBBS üzerinden çevrimiçi olarak yapabileceğini ifade etti. Aday öğrencilerin bilgilendirilmesi noktasında Türkiye Mezun Dernekleri tarafından gerçekleştirilecek oryantasyon programlarının da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Atabaş, Türkçe bilen (en az C1 seviyesinde sertifikası bulunan) ve eğitimlerinin üniversite tarafından yüz yüze yapılması kararlaştırılan az sayıda öğrencinin ülkemize getirileceğini sözlerine ekledi.

Atabaş, 2020 yılında burs almaya hak kazanan ve bu haktan feragat eden aday sayısının geçmiş yıllara nazaran çok daha düşük seviyede olduğunu, bu durumun Türkiye Burslarının başarısının her geçen yıl attığını kanıtlar nitelikte olduğunu kaydetti.

Toplantı sonunda söz alan Irak TÜMED ve Selahaddin Üniversitesi Türk Dili Bölüm Başkanı Hazım Burhan Mustafa, Filistin TÜMED Başkanı Mahmoud Mustafa, Ürdün TÜMED üyesi Rıfat Al-Zugool ve birçok katılımcı gerektiği takdirde öğrencilerin Türkçe eğitimlerinde aktif olarak rol alabileceklerini de bildirdi.


0 Yorum

Bizimle İletişime Geçin 👋

Görüş, öneri ve düşüncelerinizi bizimle paylaşın.