Haberler

Detay

Tudora Arnaut



Ukrayna'daki Gökoğuz Türklerinin önde gelen isimlerinden olan Tudora ARNAUT, lise eğitimini Odesa Dimitrovka lisesinde tamamlamasının ardından, 1989 yılında kazandığı bir bursla Azerbaycan’a gitmiştir. 1993 yılında Bakü Devlet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olan Arnaut, 1997 yılında Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında Yüksek Lisans, 2000 yılında Azerbaycan Devlet Bilimler Akademisi Edebiyat Enstitüsünde Doktora eğitimini tamamlamıştır.

1996-1999 yıllarında Moldova Komrat Devlet Üniversitesinde ve 2000-2003 yıllarında KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesinde Türk Halk Edebiyatı,  Türk Cumhuriyetleri ve Toplulukları Edebiyatı, Gökoğuz Halk Edebiyatı dersleri vermiştir.

2003 yılında başladığı Kiev Taras Şevçenko Milli Üniversitesi Filoloji Enstitüsü Türkoloji Bölümündeki görevine halen devam eden Arnaut, akademik çalışmalarıyla yanı sıra Ukrayna’nın Odesa bölgesinde yaşayan Gökoğuz Türklerinin varlıklarının korunması ve geliştirilmesine ciddi katkılar sağlamaktadır.
Türk ve Gökoğuz edebiyatına ilişkin 65 üstünde makalesi, başta Taras Şevçenko’nun ünlü “Kobzar”ı olmak üzere 20’yi aşkın çeviri kitabı, kendi kalemine ait şiirleri, tarih ve edebiyat konularında araştırmaları ve diğer eserleri bulunmaktadır. 

0 Yorum

Bizimle İletişime Geçin 👋

Görüş, öneri ve düşüncelerinizi bizimle paylaşın.