Haberler

Detay

Lübnan'da Türkiye Mezunları Buluştu



Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB)’nın himayesinde Lübnan’da “Türkiye Mezunları Buluşması” programı düzenlendi. Mezun buluşmasında Türkiye’de çeşitli üniversitelerde öğrenim gördükten sonra ülkesine dönen Lübnanlılar bir araya geldi.

Programda konuşan YTB Başkanı Mehmet Köse, dünya genelinde 150’den fazla ülkede Türkiye’de okuyup mezun olan 100 binin üzerinde kişi olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Bu arkadaşlarımızla bir araya gelmek sadece onların kendi aralarındaki iletişimi için değil, aynı zamanda dünyadaki diğer mezunlarla da iletişimi için önemli. Lübnan’dan 1950’lerden itibaren mezunlarımız var. Şu an Lübnan’da toplam 450 civarında Türkiye’de eğitim almış mezun var. Mezunlar arasında bu bağı oluşturmak aynı zamanda bu insanların birbirlerini tanımasına da fırsat sağlayacak.”

İKİ TOPLUMUN BİRBİRİNİ TANIMI İÇİN MEZUNLARLA İLİŞKİLER ÖNEMLİDİR

Mezunların bir araya gelmesinin ve iletişimlerinin devam etmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Başkan Köse, “İki toplumun birbirini daha fazla tanıması, siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilerin daha ileri taşınması için mezunlarla ilişkiler önemlidir. Aynı zamanda 1992 yılında başlayan büyük öğrenci projesinin 25. yılını idrak ediyoruz. 25 Kasım'da İstanbul’da Türkiye mezunları zirvesi yapacağız. Tüm mezunlarımızı bekliyoruz” dedi.

Türkiye’nin Beyrut Büyükelçiliği rezidansında düzenlenen buluşmada konuşan Büyükelçi Çağatay Erciyes ise bu sene mezun buluşmalarının ikincisini gerçekleştirdiklerini ifade etti. Erciyes, geçen sene mezunları bir araya getirebilmek için Türkiye Mezunları topluluğunu kurduklarını belirterek, mezun buluşmalarına önem verdiklerini söyledi.

TÜRKİYE VE LÜBNAN İKİ KARDEŞ ÜLKE

Türkiye-Lübnan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve Ankara Milletvekili Aydın Ünal; ev sahipliği için Büyükelçi Erciyes, organizasyon için de YTB Başkanı Köse’ye teşekkür ederek Lübnan’la Türkiye’nin birçok ortak yönü olduğunu ve her iki ülkenin kardeş ülke olduğunu dile getirdi.

“Biz bu eğitim faaliyetlerine önem verirken sizden herhangi bir çıkar beklentisinde değiliz” diyen Ünal şunları kaydetti:  “Meseleye İngiltere, Amerika ve Fransa gibi bakmıyoruz. Lübnan'dan öğrencilere burs verelim ve yetiştirelim, sonrasında bizim çıkarımız için çalışsın diye bir gayretimiz, kaygımız yok. Biz sadece kardeşlerimizle eğitim iş birliği yapmak istiyoruz. Bu iş birliğinin de ülkeler arasındaki diyaloğa faydası olsun istiyoruz. Çünkü özellikle 100 yıldır bu coğrafyada kararları biz veremiyoruz, bizim yerimize kararları başkaları veriyor. Meselemiz bu coğrafyada kararları coğrafyanın insanının vermesi. Lübnan'ın kaderini Lübnanlılar, Irak'ın kaderini Iraklılar, Suriye'nin kaderini Suriyeliler belirlesin istiyoruz.”

0 Yorum

Bizimle İletişime Geçin 👋

Görüş, öneri ve düşüncelerinizi bizimle paylaşın.