Lisansüstü Eğitimini Türkiye'de Tamamlayan Iraklı Akademisyen Tecrübelerini Öğrencileriyle Paylaşıyor
Egitimlerini Türkiye'de tamamlayan uluslararasi ögrenciler, sadece meslek edinmek ve baska bir ülkeyi tanimakla kalmiyor ayni zamanda Türkiye'nin baska ülkelerle kültürel iliskilerinin gelismesinde köprü islevi görüyor.
Yüksek lisans egitimini Türkiye'de tamamlayan Irakli akademisyen, Duhok'a bagli Zaho ilçesindeki üniversitede, kurucusu oldugu Türk Dili ve Edebiyati Bölümü'nde bilgilerini ögrencilerine aktariyor.
Egitimlerini Türkiye'de tamamlayan uluslararasi ögrenciler, sadece meslek edinmek ve baska bir ülkeyi tanimakla kalmiyor ayni zamanda Türkiye'nin baska ülkelerle kültürel iliskilerinin gelismesinde köprü islevi görüyor.
"Türkiye Burslari" adiyla 2012 yilinda markalasan ve Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanliginin (YTB) koordinasyonunda yürütülen program sayesinde her yil binlerce ögrenci Türkiye'de burslu egitim alma firsati buluyor.
Su anda Türkiye'de yaklasik 15 bin uluslararasi ögrenci egitim görürken, mezun olanlar da ülkelerine döndüklerinde bir kültür elçisi olmanin yani sira kurduklari isler, aldiklari görevler ve baslattiklari projelerle hem Türkiye'nin tanitimina hem ülkelerinin kalkinmasina destek oluyor.
Konya Selçuk Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyati Anabilim Dali'nda yüksek lisans egitimini tamamlayan Cuma Muhammed de bu ögrencilerden biri.
Cuma Muhammed, Türkiye'deki egitim tecrübesini, su sözlerle anlatti:
"Türkiye'de egitim almanin maddi ve manevi olarak çok faydasini gördüm. Benim düsünceme göre Türkiye’deki egitim sistemi çok iyi seviyelerde ve okudugum süre zarfinda yeni ve gelismis ders metotlari gördüm. Özellikle Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü egitim ögretim sistemi çok basarili ve gelismis bir sistemdi ve Türkoloji çalismalarina çok önem veriyorlardi."
Muhammed, Zaho Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyati bölümünü kurdu
Duhok'taki Zaho Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü'nün kurucusu oldugunu söyleyen Muhammed, "Türkiye ile komsuyuz ve Zaho Üniversitesi Türkiye sinirinda oldugu için buradaki ögrenci ve ögretim görevlileri Türkçeyi ögrenmek istiyorlar. Benim gösterdigim çaba sayesinde ve rektörümüzün de destegiyle ilk defa 2013-2014 ögretim yilinda Zaho Üniversitesi bünyesinde Türk Dili ve Edebiyati Bölümünü açip ögrenci almaya basladik." dedi.
"Bu bölümü tek basima ve kendi bilgi ve tecrübemle yürütüyorum." diyen Muhammed, "Bölümümüzdeki ögrenciler Türk Dili ve Edebiyati lisans diplomasini alarak mezun oluyorlar. En önemlisi de mezunlarimizdan basarili olan ögrencilerimiz Türkiye'de yüksek lisans egitimini almis ve bölümde ögretim görevlisi olarak çalismaktadirlar." diye konustu.
Irakli akademisyen, yeni egitim-ögretim yili için online ders programi sistemine geçtiklerini söyleyerek, ülkede Türkçenin daha iyi seviyelere gelmesi ve yayilmasi için Türkiye'deki üniversitelerden de destek beklediklerini sözlerine ekledi.
0 Yorum