Hakan Çavuşoğlu: Türkiye Bursları Moğolistan'da Popüler Hale Geldi
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun katılımıyla başkent Ulan Batur’da gerçekleştirilen programda Moğalistanlı Türkiye Mezunları bir araya geldi. Çavuşoğlu programda yaptığı konuşmasında, kökleri asırlar öncesine dayanan Türk-Moğol ilişkilerinin, ekonomiden sağlığa, savunmadan eğitime kadar birçok alanı kapsar hale gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, , Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB) tarafından Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’da düzenlenen “Türkiye Mezunları Buluşması” programına katıldı. Türkiye’de lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde eğitim alarak ülkesine dönen Moğolistanlı mezunlarla bir araya gelen Çavuşoğlu, kökleri asırlar öncesine dayanan Türk-Moğol ilişkilerinin, ekonomiden sağlığa, savunmadan eğitime kadar birçok alanı kapsar hale gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çavuşoğlu, gelecek yıl iki ülke arasındaki diplomatik ilişki tesisinin 50'inci yılının kutlanacağını anımsattı.
Türkiye ve Moğolistan arasında sıkı münasebetlerin yanı sıra YTB ve TİKA gibi kurumlar aracılığıyla halkların birbirlerine daha fazla yakınlaştığını belirten Çavuşoğlu, Moğolistan'ın Türk tarihiyle ilişkisine dikkati çekerek, Türkiye'deki ders kitaplarında Türklerin Moğollarla akraba olarak zikredildiğini belirtti. Çavuşoğlu, "Türkiye Bursları" ile üniversitelerde geniş olanaklarla eğitim alan tüm coğrafyalardan dünya gençlerinin kendi toplumlarının ihtiyaç duyduğu alanlara yönelik mesleki bilgiler edindiğini ve diğer ülkelerden kardeşleriyle bir araya gelerek yeni bir iletişim hattı oluşturduğunu söyledi.
MOĞOLİSTAN'DAN GELEN BAŞVURULAR HER SENE ARTIYOR
Türkiye'nin bu kapsamda her yıl 160 ülkeden 5 bin öğrenciye burs verdiğini anlatan Çavuşoğlu, şunları dile getirdi: "1990'lı yıllardan günümüze kadar yaklaşık bin 500 Moğolistanlı gencimizin de Türkiye'de burslu üniversite eğitimi almış olması ve Türkiye Bursları'na Moğolistan'dan yapılan başvuru sayısının yıldan yıla artış göstermesi, Türkiye Bursları uygulamasının üniversite çağındaki Moğolistanlı gençler arasında da giderek popülerleştiğini gösteriyor."
Çavuşoğlu, önceki senelerde Türkiye'den mezun olan 600 Moğolistanlı bulunduğunu söyleyerek, şunları ifade etti: "Bu dostlarımız, dünyanın 160 ülkesine yayılmış 100 bini aşkın Türkiye Mezunları ailesinin önemli bir parçasıdırlar. Önümüzdeki yıllarda dünya çapındaki sayılarının 100'e çıkması planlanan Türkiye Mezunları Derneklerinin içerisinde, belki de en aktif şekilde faaliyet gösterenlerden birinin Moğolistan'daki 'ATA' derneği olduğunu söyleyebilirim. Türkiye'ye dair ortak anılara sahip Moğolistanlı kardeşlerimiz için kurumsal bir irtibat noktası olan 'ATA' derneği, aynı zamanda Türkiye ve Moğolistan arasında var olan samimi ilişkilere yeni ve sağlam bir düğüm daha atmaktadır."
KARDEŞ ÜLKELERİMİZİN SIKINTILARINDA YANLARINDAYIZ
Konuşmasında Suriye konusuna da değinen Çavuşoğlu, Türkiye'nin misafir ettiği Suriyelilere sunduğu yardımlarla uluslararası insani yardım kavramına yepyeni bir boyut kazandırdığını ve kardeş ülkelerin her türlü sıkıntısında yanında olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "Somali'den Filistin'e, Arakan'dan Afganistan'a kadar tüm coğrafyalardaki mazlumların sesi olan Türkiye, bu cömertlik ve işbirliği ruhunu gelecekte de devam ettirecektir" diye konuştu.
FETÖ'ye yönelik 15 Temmuz gecesi gösterilen direnç ve ardından gelen başarıyı hatırlatan Çavuşoğlu, "Milletimizin ortak ideal çevresinde buluşup birleştiği bu tarihi destan yazılmasaydı, aziz milletimiz teröristlere set çekip, 'Dur' demeseydi, bir millet yok edilmiş, bir ülke işgal edilmiş, bir devlet ele geçirilmiş olacaktı" ifadelerini kullandı.
0 Yorum