Haberler

Detay

8'inci Uluslararası Öğrenci Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi



Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) “Türkiye Bursları” programıyla dünyanın dört bir yanından gelerek ülkemizde eğitim alan uluslararası öğrenciler mezun oldu. Programda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu salonda geleceğin bakanlarını, başbakanlarını, siyasetçilerini, sanatçılarını, inşallah Nobel ödülleri alacak bilim adamlarını görüyorum. Rabbim yolunuzu, bahtınızı açık eylesin" dedi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) “Türkiye Bursları” programıyla dünyanın dört bir yanından gelerek ülkemizdeki çeşitli üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde eğitim alan uluslararası öğrenciler mezun oldu. YTB tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Uluslararası Mezuniyet Töreni”nin sekizincisi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımlarıyla gerçekleştirildi. Uluslararası öğrenciler mezuniyetleri sonrası ülkelerine dönerek toplumlarının kalkınmasına katkı sağlayacak ve ülkeler arası köprü vazifesi üstlenecek. 

Programda uluslararası öğrencilere hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasına, "Buradan Birleşmiş Milletler Salonu'nu andıran bu güzel kardeşlik tablosundan, dünyanın dört bir yanındaki gençlerimizi özellikle selamlıyorum." diyerek başladı. Erdoğan, Türkiye burslarıyla üniversitelerde halen öğrenim gören tüm uluslararası öğrencilere başarılar diledi.

TÜM İNSANLIĞA HİZMET EDECEK GÖNÜL NEFERLERİNİ GÖRÜYORUM

Türkiye'de eğitim öğretim gördükten sonra 165 ayrı ülkede kendi halklarına hizmet veren tüm mezunlara da selam gönderen Erdoğan, aileleriyle birlikte burada bulunan mezunlara Türkiye'de bir kez daha özellikle bu yaşadıkları süreci mutluluğa çevirmeleri dileğinde bulundu.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu salonda geleceğin bakanlarını, başbakanlarını, siyasetçilerini, sanatçılarını, inşallah Nobel ödülleri alacak bilim adamlarını görüyorum. Bu salonda eserleriyle, çalışmalarıyla hem kendi ülkelerine hem de tüm insanlığa hizmet edecek gönül neferlerini görüyorum. Rabbim yolunuzu, bahtınızı açık eylesin" diye konuştu.

DEVLETİMİZİN KAPILARI HER DAİM AÇIKTIR

Uluslararası öğrencilerin ve mezunların her birini büyük Türkiye ailesinin birer mensubu ve aynı zamanda kendi ülkelerindeki doğal temsilcileri olarak gördüğünü ifade eden Erdoğan, "Türkiye bursları ve kendi imkanlarıyla ülkemizde eğitim öğretim gören gerek mezunlarımıza gerek öğrencilerimize milletimizin kalbi de devletimizin kapıları da daima açıktır. Biz sizleri hiçbir zaman unutmayacağız, sizlerin de bizi daima kalbinizde yaşatacağınıza inanıyorum." dedi.

Programın başlangıcından bugüne kadar Türkiye bursları vasıtasıyla ülkede eğitim öğretim gören mezunların sayısının yaklaşık 150 bin civarında olduğunu belirten Erdoğan, bu vesileyle uluslararası öğrenci projesinin çeyrek asır önce temellerini atan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı rahmetle yad ettiğini söyledi. Erdoğan, son 7 yıldır Türkiye bursları adıyla yürütülen bu hayırlı işin programında emeği geçenlere teşekkür etti.

 

2023 HEDEFİMİZ 200 BİN ULUSLARARASI ÖĞRENCİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye burslarına sadece bu yıl dünya genelinde yaklaşık 147 bin başvurunun olması, atılan hayırlı adımın dalga dalga büyüyerek amacına ulaştığını gösteriyor. Türkiye burslarına en çok başvurunun Suriye, Filistin, Afganistan, Yemen, Irak, Somali, Myanmar gibi ciddi sıkıntılarla boğuşan yerlerden gelmesini programın asli gayesine ulaşmasının işareti olarak görüyorum. Ülkemizde halen kendi imkanlarıyla veya burslu olarak eğitim gören 182 ayrı ülkeden 150 bin uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyoruz. Ülkemizdeki üniversitelerden de uluslararası öğrencilerin akademik ve sosyal ihtiyaçlarını daha fazla karşılayacak şekilde kapasitelerini geliştirmeleri için gayret göstermelerini bekliyorum. Hedefimiz 2023'te uluslararası öğrenci sayımızı 200 bine çıkarmaktır. Dünyanın en kadim eğitim kurumlarına ev sahipliği yapan bu toprakları inşallah yeniden en ön sıralara çıkaracağız. Üniversite sayımızı 76'dan 206'ya çıkarmakla, akademisyen sayımızı 70 binden 166 bine yükseltmekle bunun ilk adımlarını attık."

TÜRKÇE ARTIK SİZLERİN ORTAK DİLİDİR

Uluslararası öğrencilerle, ailelere ve evlatlara miras kalacak bir gönül köprüsü kurulduğuna inandığını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Hem öğrencilerimizden hem mezunlarımızdan beklentim, nerede yaşarsanız yaşayın, ne iş yaparsanız yapın bu ülke ile ve birbirinizle olan temasını asla koparmayın. Böylesine büyük bir ilişki ağı günümüz dünyasında paha biçilemez bir hazinedir. En önemlisi, Türkçe artık sizlerin ortak dilidir. Avrupa'da 6 milyonun üzerinde ülkemiz kökenli insanımız yaşıyor. Balkanlarda Türkçe canlı bir şekilde varlığını sürdürüyor. Kuzey Afrika'dan Orta Asya'ya, Doğu Avrupa'dan Güney Asya'ya kadar geniş bir coğrafyada Tükçe ile iletişim kurmanız, işinizi yürütmeniz, hayatınızı sürdürmeniz mümkündür.

ÜLKELERİN İHTİYAÇLARINI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUYORUZ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise Türkiye Bursları programının kariyer planlamada önemli bir etkin olduğunun altını çizdi. Uluslararası öğrencilere burs verirken ülkelerin ihtiyaçlarının da göz önünde bulundurulduğuna dikkat çeken Bakan Ersoy, “Türkiye Bursları, sizlerin kariyer planlamalarınızın yanı sıra, ülkelerinizin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmuş, sizleri de bu doğrultuda burs vermiştir. Ülkelerinizin mühendis, doktor, iktisatçı, sanatçı &daha birçok kadrolarını sizler teşkil edeceksiniz. Evinizden ayrılıp başka bir ülkede eğitim almak, üstelik mezun olabilmek, hiç de kolay bir iş değildir. Bunu başardığınız için bizler sizinle iftihar ediyoruz, siz de kendinizle iftihar ediniz " diye konutu.

Türkiye’den mezun olmuş uluslararası öğrencilerin ülkelerinde başarılı çalışmalara imza attığını belirten Bakan Ersoy, “Türkiye Mezunları Ailesi’nin ferdi olmuş kişilerin arasından, başbakan, milletvekili, akademisyen ve diğer pek çok meslek grubundan, ulusal veya uluslararası üne sahip çok sayıda insan çıkmıştır. Şunu da bilin ki büyük işler başarmak için illa büyük sıfatlara ihtiyacınız yoktur. Başarı bireysel değil, toplumsal bir olgudur. Kendi kaderinizi, ülkenizin ve milletinizin kaderinden hiçbir zaman ayrı düşünmeyin” şeklinde konuştu.

 

TÜRKİYE TÜRKİYE’DEN BÜYÜKTÜR

YTB Başkanı Abdullah Eren de, YTB'nin, uluslararası öğrenci hareketliliği çerçevesinde Türkiye Bursları programını 2012'den bu yana devam ettirdiğini belirterek, "2012'de YTB, Türkiye Bursları programını aldığından beri YÖK ile beraber Türkiye'deki uluslararası öğrenci sayısını ciddi şekilde arttırdı. Bugün Türkiye'de 150 bin uluslararası öğrenci var. Bunun 16 bini milletimizin vergileri, devletimizin imkanlarıyla YTB organizasyonunda burslandırılıyor ve bir kısmı bugün mezun oluyor." diye konuştu.  Türkiye Burslarına başvuru hususunda bu yıl 146 bin 600 rekor başvuru sayısına ulaştıklarını dile getiren Eren, YTB'nin 2012'den itibaren 27 binin üzerinde öğrenciye burs verdiğini kaydetti.

Mezunların çok daha büyük bir emanet yüklenerek ülkelerine geri döneceklerini söyleyen Eren, "Türkiye'nin Türkiye'den büyük olduğunu, Türkiye'nin dünyanın umudu olduğu hususunu inşallah sizler ülkelerinizde gönüllü birer elçilerimiz olarak, bu vizyonu devam ettireceksiniz ve bizler de bu emaneti sizlerle beraber taşımaya devam edeceğiz." diye konuştu. 

YTB Başkanı Eren, "Dünyanın farklı ülkelerinde şu an 25 mezun derneği oluşturduk ve bu mezun dernekleri aracılığıyla da Türkiye'den daha önce mezun olmuş, bulundukları ülkelerde karar alma mekanizmalarında aktif şekilde yer alan büyüklerimizi ve kardeşlerimizi mezun derneklerine dahil ettik." dedi. Eren, bu kapsamda bugünkü mezuniyet törenine dünyanın farklı yerlerinde bakan, milletvekili ve akademisyen olarak görev yapan Türkiye mezunlarının katıldığını belirtti.

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve YTB Başkanı Abdullah Eren tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, altında "Türkiye, Türkiye'den büyüktür" yazan, Türkiye'de öğrenim gören öğrenciler tarafından yapılmış ve öğrencilerinin ülkelerinin isimleriyle resmedilmiş Türkiye haritasının bulunduğu tablo takdim edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra dereceye giren öğrencilere ödül ve mezuniyet belgelerini verdi. Aile fotoğrafı çekilmesi sonrasında Erdoğan'ın, "Buyurun hayırlı olsun." sözlerinin ardından, öğrenciler keplerini havaya atarak mezuniyeti kutladı.

Programa ayrıca dünya genelindeki 150 bin Türkiye Mezununu temsilen ülkelerinde önemli görevlerde bulunan 35 Türkiye Mezunu katıldı. Yeni mezunlarla tecrübelerini paylaşan Türkiye Mezunları aynı zamanda birbirleriyle olan iletişimlerini arttırdı. Türkiye ile kendi ülkeleri arasında köprü vazifesi gören mezunlar Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşları da ziyaret etti.  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından kabul edilen mezunlar törenin ardından ise İstanbul gezisi yaptı. Türkiye Mezunları yıllar önce mezun oldukları Türkiye’ye yeniden geldikleri için mutlu olduklarını belirtti.

 


0 Yorum

Bizimle İletişime Geçin 👋

Görüş, öneri ve düşüncelerinizi bizimle paylaşın.